Fotograf:
Servet Dilber

 


Emli vadisi ormanı yok oluyor.

"Vadide, dağın bu bölgesindeki tek orman bulunuyor. 1987 yılında Cıngıllı Beşik tarafından düşen çığ yüzünden oldukça hasar gören orman, ekilen fidanların gelişmesiyle yavaş yavaş eski günlerine dönüyor. "

Servet Dilber,fotoğraf sanatçısı.
Ağustos 2000

THY Skylife dergisinin Şubat 1999 tarihli sayısında yeralan yazıda anlatılan Emli Vadisi ormanın geri dönüşü şu günlerde başka bir sebepten dolayı engelleniyor, orman hızla azalıyor.

Email: From:Kürşat AVCI / Date:10.08.2000
Subject:Emli

Emli vadisindeki çam ağaçları -latince adı Abies silicica subsp. silicica, -halk arasinda ki adı, göknar veya köknar- hızla kurumaktadir. Bu hızlı kurumanın nedeni, tohumları kuslar aracılığıyla taşınan ve yarı parazit bir bitki olan, halk arasında okse otu olarak da bilinen Viscum album'dur. Viscum album krolofil taşıyan bir bitkidir, yani fotosentez yapabilir. Ancak bu bitki ihtiyaci olan su ve mineralleri kendisi topraktan alamaz. su ve mineral ihtiyaçlarını üzerinde yaşadığı konakcı bitkiden alır. Doğada doğal olarak bulunan bu bitki sulak ve nemli bölgelerde konakçı ağaca herhangi bir zarar vermez. ancak aladaglar gibi kurak ve nemsiz bir ortamda zaten yaşam şartları zor olan çam ağaçları bu paylaşıma dayanamamakta ve kurumaktadırlar. Özellikle son yıllar içinde bölgede iyice yaygınlaşan Viscum album populasyonu Emli vadisindeki ağaçlarda hızlı bir kurumaya neden olmuştur. Şu ana için vadiye şöyle bir göz gezdirildiginde pek çok kuru ağaç göze çarpmaktadır. Ağaçlar hızla kurudukları için orman bakanlığı kurumuş ağaçlar icin bir mütahit firmaya kesim izni vermiş ve bu yaz basindan itibaren kuru ağaçların kesimi başlamıştır. Kuru ağaçların kesiminde ilk bakişta herhangi bir zarar gözükmemekle beraber, bu işlem tamamen ekonomik bir önlemdir. yani Viscum bitkilerinin ağaçları kurutmaları vadide agaç kalmayıncaya kadar devam edebilecektir. yapılması gereken Viscum bitkilerinin ağaclardan temizlenmesini sağlamaktır. Bunun icin en uygun yöntem nedir bilmiyorum. sanırım kimyasal ve fiziksel bazı tedbirler uygulanabilir, ama kimyasal bir yöntemin flora ve faunaya verecegi zarar mutlaka hesaba katılmalıdır. Kesim işlemi de flora ve faunaya büyük ölçüde zarar vermektedir asıinda. Bölgede yaşayan pek cok canlı, kesim motorları ve işçilerin varlıklarından dolayı büyük ihtimalle bir süreliğine bölgeyi terk etmislerdir. Diğer yandan kesilen tomrukların taşınabilmesi için genişletilen yol, vadi tabanındaki florayı da bozmustur.

Email: From:Dr.A.Salim KAYHAN / Date:16.08.2000 16:01
To:dksk-l@metu.edu.tr
Subject:[DKSK-L:4226] Re: Agac Kesimi!

Gecenlerde, biz Emli'den gecerken kesilmis agaclar vardI ve testere sesleri de geliyordu yukarIlardan. Yola yakIn yerlerde gordugum kesik agac dallarI cogunlukla parazit bitkilerle kaplIydI. Sobek kampIndakilere sordugumuzda Adana Orman isletmesinin hastalIklI ve kurumakta olan agaclarIn kesimini yaptIrdIgI soylenmisti. SanIrIm ormanIn duzenli olarak kotrolunu yapIp parazit bitkiler her tarafa yayIlmadan once gerekeni zamanInda yapmak yerine, zaman gectikten sonra kasaplIk yapmaya karar verilmis.
Email: From:Gürcü YALÇIN / Date:17.08.2000 09:52
To:dksk-l@metu.edu.tr
Subject: [DKSK-L:4240] emli ormanindaki agac kesimi
merhaba arkadaslar son gunlerde listeden gelen agac kesimi haberleri bu gun aladaglardan aldigim bir telefonla dogrulanmis oldu.... aladaglarda rehberlik yapan bir arkadasim bu gun aradi ve cok yuksek miktarda agac kesiminin yapildigini ve bunun da adana orman isletme muduru ibrahim bey kontrolunde yapildigini soyledi.... agaclari kesmelerinin sebebi ise agac uzerinde yasayan gevelek adli bir bitkinin agaclari kurutmasi imis... agaclari kestiren bu bey agaclarin uzerinde bulunan bu bitkilerin toplanmasi ile bu ise cozum bulunabilir degilse burdaki orman bir ya da iki sene sonra kurur diyormus... belki hepimiz bagli bulundugumuz kulupler araciligi ile organizasyonlar olusturabiliriz. bana tekrar bilgi gelirse sizlere iletirim...
 
 
çevre